Ново бойно изкуство навлиза у нас

Ново бойно изкуство навлиза от половин година в България. От лятото в София вече работят няколко школи по EBMAS – система създадена от Емил Бозтепе, в която основно се акцентира на самоотбраната. Бозтепе има вече 40 годишен опит в бойните изкуства, през които е изучавал много стилове. Базира системата си на самоотбрана изцяло на Wing Tzun и Latosa Escrima, като чрез тях реализира философията на бързото приключване на конфликти посредством ефективни и прости техники. 

Представител на организацията у нас е Димитър Попов, бивш елитен плувец на “Левски”/ Завършил НСА, той преопдава Wing Tzun От 2001 godina, а през лятото основава първото родно училище на EBMAS.

Мастер Бозтепе е един от най-висшите инструктури по Wing Tzun, а бойните му умения са признати в целия свят – разкри Попов. Той е обучавал елитни полицейски и военни структури. В момента прекарва по-голяма част от времето си в пътувания и семинари. Догодина го очакваме у нас. Тренировките се базират на практичните теории на Wing Tzun. Важното за нас в EBMAS е да придобием умението да прилагаме тези основни теории на практика, в реални условия. Учениците тренират с реалистичен подход към ситуации, възникналаи на улицата, като не имитират техники, а се обучават да ги използват. Акцентът не е върху изучаването на правилата от състезания на бойни спортове или регламенти от турнири. ЕБМАС е система за всеки, за обикновения човек. Има много силови спортове, но колко хора могат да бъдат в такава форма – да участват редовно в състезания, да поемат толкова удари и после да ходят на училище или на работа? Нашата цел е трениращите да се защитят в случай на необходимост по най ефикасния и бърз начин, в средата, в която живеят, свеждайки до минимум възможните наранявания, които биха получили.

В залите да тренират EBMAS идват от 6 годиншни до 60 годишни мъже. “Голяма част от хората започват да се занимават с бойни изкуства, защото са несигурни и ги е страх от ежедневните неща, с които трябва да се справят в живота – продължава Попов. Ако влезеш в бойните изкуства, веднага е захващаш в страховете си. Принуден си да използваш мозъка и тялото си по различен начин и да се научиш как да се справяш със собствените си проблеми…

Много млади хора се страхуват от такова самопознание и вместо това попадат в клопката на алкохола, наркотиците и престъпността. Но когато знаеш, че можеш да се защитиш, без да си агресивен на улицата, това ти дава вътрешно равновесия и сила да си приятелски настроен към когото пожелаеш. 

Убеден съм – бойните изкуства са средство за комуникация. Да се биеш е най-примитивното нещо, което хората могат да правят. Но когато се сблъскаш с неизбежното предизвикателство, го посрещаш с вдигната глава, приключи го бързо и продължи по пътя си.