Самоотбрана за жени

Във връзка с последните ни наблюдения на женската активност, силно повишена в най-различни силови и бойни спортове, до неотдавна практикувани у нас предимно от мъже, решихме да разберем дали тези тренировки биха помогнали в случай на реална заплаха на улицата.

 Зададохме този въпрос на Димитър Попов дългогодишен инструктор по самотбрана при него тренират не малък брой жени.

-Самоотбрана за жени. Какво е това? Нещо специално, тайно или мистично, може би техники, които се използват от жени в случай на самоотбрана? 

 Виждал съм рекламни брошури, в които се акцентира на това, не знам какво тренират девойките на такива места и колко ефективна би била тяхната самозащита, но в нашата организация EBMAS, това е факт, момичетата изучават бойните изкуства Wing Tzun u Escrima u посредством тях придобиват познания, които могат да им свършат работа в случай на нужда. 

– Разкажи ни нещо повече за тези бойни изкуства 

– Wing Tzun датира от преди около 300 години и е създаден от жена, монахиня в манастира Шао Аин. След като е бил нападнат и опожарен от владетеля на една от династиите, управляващи Китай по това време, монахинята Нг Муи е една от малкото оцелели. Така тя заживява в планината. Преданието гласи, че един ден cлeд като наблюдава бой между жерав и лисица, изчиства всички излишни движения от традиционното кунг-фу, на което тя е била е майстор и така създава на практика нова концепция за бой, базирана изцяло на железни принципи и техники. По-късно тя обучава красивата Yim Wing Tzun u двете са побеждавали в много битки едни от най- силните мъже съперници по това време. Wing Tzun предава това познание на мъжа си и от тогава стилът носи нейното име и се преподава само в семейства и кланове. Великият майстор Yip Man, който почина през 1972 е последния Wing Tzun учител, преподавал единствено на китайски ученици. А днес има десетки хиляди членове по света, които изучават това бойно изкуство, много от тях са жени.

 – Винаги ми е било интересно как една слаба и фина жена може да се защити от мъж, който е много по-силен физически и агресивен

– Въпросът ти е много точен. Бързам да кажа, че това не е лесно “упражнение”: Отговорът е чрез познание. Познанието е съвкупност от различни елементи, усъвършенствани в тренировките – принципи и техники, много труд и постоянство. Силата е само един от многото елементи, както бързината, съобразителността, навременността, ловкостта и т.н. Но да се върнем на нея, защото това е един “белег”; по който мъжете и жените се различават. Така че, ако силата беше основния фактор в една схватка, нямаше да има бойни изкуства и спортове. Щяха да се вдигат само щанги и нямаше в залите по бойни изкуства да се обучават едри и големи мъже. Силата е важно качество и трябва да бъде развивана, но успоредно с развиването на другите елементи, за да може боеца да я ползва ефективно в една схватка. Срещал съм много силни момчета, които обаче не владеят силата – звучи странно, но такава е истината, не могат да я съхранят или отдадат на точното място, в точния момент и това ги прави неефективни. Ако жената се парализира в дадена ситуация, нападателят може да упражни цялата си сила и да постигне целта си. Ако тя обаче е тренирала и е овладяла техниките и принципите на действие, шансовете й да се защити са изключително високи. 

– Би ли разказал на нашите читатели повече за това как протича една тренировка за жени прн теб?

– Ще започна с това, че не ги деля от мъжете, точно обратното, правят упражненията с мъжете реалистично, отношението ми към тях е като към бойци в женски образ и те по никакъв начин не отстъпват на мъжете, могат и да ги превъзхождат. Когато става въпрос за самоотбрана на улицата или където и да е било другаде за всички е полезно да знаят, че действията трябва да започнат преди да бъдат атакувани. Какво имам предвид- превенция. Например ако сте сама и се движите по тъмна улица и срещу вас или зад вас върви мъж или група мъже, вие не ги познавате разбира се и не можете да знаете какви са и какво ще решат да правят с вас, за това би било по-добре да минете на отсрещния тротоар или да смените посоката, в която вървите, да свиете в първата пряка, тоест да реагирате много преди някой дори да си помисли да ви закачи. Питат ме това не е ли параноя, не, това се нарича превенция и съм виждал как жени и мъже без да са тренирали го правят. Този тип превенция изисква минимално усилие u може да ви спести големи неприятности. Ако сте в дискотека  с приятелка и видите пийнали агресивни младежи да танцуват, няма да отидете между тях, нали…. Най- вероятно ще гледате да сте по-далеч от тях и това също е превенция. Какво става обаче ако жената все пак е изненадана и нападната? Най-важното е да не се панира и да прави това, което е научила в залата: Wing Tzun методът е агресивна защита, максимата “най-добрата защита е » нападението е валидна на 100%. На улицата няма правила, категории, пол и арбитър, който да следи за здравето вн, използват се оръжия, всичко се развива изключително бързо, агресивно и безпощадно, момичето да действа по начин. Това, че нападателят може да бъде по-тежък и силен от вас не го прави по-добре защитен, всеки човек има слаби места, които могат да бъдат поразени: например очи, гърло, слабини и други. Тези места са трудни за защита но ако контраатакуват изненадващо, вашия нападател най-вероятно ще съжалява, че ви е нападнал. Тук искам да добавя, че във всички бойни спортове, тезн слаби места са защитени с правила – нямате право да въздействате върху тях, независимо колко свободен може да изглежда двубоя. Така хората, трениращи бойни спортове не упражняват такива техники, ако ходите на състезания, тренирате по правилата на състезанието. Във Wing Tzun e точно обратното, при нас няма състезания и целта на обучението е да ви научи да бъдете максимално защитени, агресивни и ефективни в една спонтанно възникнала ситуация. Аа бъдете такива обаче въобще не е лесно. Изискват се усилени тренировки, за да бъдете във форма, да имате добра физическа кондиция и стабилна нервна система, а овладявайки всичко това може да станете “извънземна’: Жените стават все по-активни във всички области и не се задоволяват да бъдат само к красиви и умни, искат да могат да раздават и юмруци . Новата слабост е силата. Повече информация за тренировките u Wing Tzun можете да намерите на: https://samootbrana.com