Grand Master Rene Latosa

Grand Master Rene Latosa

Rene Latosa e инструктор по Escrima вече 30 години. Той започва своето обучение в първата Escrima Academyоснована от Angel Cabales и Maximo Sarmiento в родния му град, Stockton, CA и е имал рядката възможност да учи не само от толкова велики инструктори като Angel и Max, но и от световно известните Leo Giron и Dentoy Revilar. По-късно той е интензивно обучаван от баща си, който е пазил знанията си в тайна докато не се уверил, че сина му е готов да бъде обучен на няколко уникални и ефективни Filipino combat бойни системи.

renelatosa

The Filipino martial art system Latosa в основата си е метод за обучение, чрез който учениците се научават как тялото взаимодейства с движенията. Тази система представлява смесица от атрибути, на които се основават многото различни филипински бойни изкуства. Фундаменталната система се базира на пет концепции- баланс, фокус, сила, скорост (тайминг и дистанция) и преход. Учениците първо трябва да разберат тези концепции, после да ги приложат в техники и да ги приспособят към ситуацията преди, по време и след битката. Тогава ученикът знае и разбира на какво е способно тялото му в дадена ситуация и така може да разчита на техники. Човекът, не техниката е движещата сила. Latosa обича да смесва баланс от елементарни движения със сложни концепции, създавайки опции, при които ученика трябва да мисли вместо да копира.

Когато Rene напуска района на Stockton, той има възможност да представи филипинските бойни изкуства на различни полицейски специални части и на военновъздушните сили в района на Вирджиния. По-късно той е командирован в Европа и е първият преподавател, представил Filipino martial arts в Англия. Пише книга на английски и на немски, посвещава три години да развие Escrima в Англия и Европа и оглавява най-голямата организация на практикуващите Escrima в Европа. Той успява да направи всичко това докато служи в американските военновъздушни сили, където играе футбол и участва в отбора по бокс. 

Днес Latosa пътува в цяла Америка и Европа, давайки семинари, като продължава да работи като Deputy Administrator на Management Services в SF Housing Authority, след пенсионирането си като Director of Contracting във Federal Government. Той е женен и има три дъщери. За повече информация посетете: www.escrima-concepts.com.