ESCRIMA

Какво представлява бойния стил ESCRIMA

Grandmaster Rene Latosa разви Latosa Weapons System (Система за оръжия Латоса), позната също като Latosa-Escrima или Latosa-Concepts и разпространява неговата система и концепции по целия свят от 1974, когато за първи път представя Philippinо Martial Arts в Европа.
Философията, на която се основава системата Latosa-Escrima е много проста: цялото е повече от сбора на частите му. Например, една техника не действа ако не се комбинира с концепциите за баланс, сила, скорост, фокус, тайминг и поведение. Когато тези елементи се комбинират, резултата или цялото е далеч по-ефективно отколкото сбора на частите.

Поради тази причина техниките, практикувани в системата се използват само като средство за разбиране, приемане и съхраняването на тези идеи. Броят на усвоените техники от трениращия не покачва нивото на знанията му в тази система. Техниките са само движения, които се тренират до момента, в който не се комбинират с подходящите бойни концепции.

Escrima е било официалното име, използвано от Philippinе Martial Arts Society. Впоследствие е било заменено с Бойна Ескрима (Combat Escrima) като системата е била повлияна от концепцията за използване на сила и бойна реалност. Единствената цел на Combat Escrima е победата като тази цел се е оказала много ценен актив.

Трениращите ескрима смятаха, че трябва да подкрепят и застанат зад елемента “Combat” в името на Combat Escrima. Въпреки това поставянето на победата като единствена цел се оказа, че ограничава развитието на системата и бъдещите инструктори. Philippine Martial Arts Society създаваше отлични бойци и световни шампиони, но малко завършени инструктори. То имаше рецепта за създаване на умели бойци, но не успя да изолира отделни продукти, с които да се направи цялостен, краен продукт.

Grandmaster Rene Latosa посвети време за разработването на методи на обучение, за разбирането на смисъла на техниките и отделянето на концепциите на Escrima.