WING TZUN

Какво представлява Wing Tzun

Бойното изкуство е развито преди повече от 250 години в Китай от монахинята NG Mui и красивата Yim Wing Tzun, на която бойното изкуство е кръстено. Благодарение на добре развитите бойни техники тези две жени са побеждавали в много битки, едни от най-силните мъже съперници по това време. Оттогава WT се е преподавало само в семейства и кланове. Великият майстор Yip Man, който почина през 1972 е последния Wing Tzun учител, преподавал единствено на китайски ученици. Днес има десетки хиляди членове по света (в повече от 56 държави), които изучават това бойно изкуство, осъвременено от Leung Ting, последния ученик-майстор на Yip Man. Европейския Главен инструктор, Dai Sifu K. R. Kernspecht донесе WT системата в Европа и оттогава е обучил няколко поколения, високо квалифицирани инструктори по бойни изкуства.

Характеристики

Wing Tzun e самоотбрана в своята най-последователна форма. Wing Tzun е най-интелигентната система за самоотбрана, някога измислена от човека, тъй като:

Wing Tzun не се базира на физическа сила или акробатични умения и поради това позволява на физически по-слаби хора да се защитават

Wing Tzun учи как да се използва силата на противника, обръщайки я срещу него.

WT движенията за самоотбрана се основават на тактилни рефлекси, които са механични по своята същност и пряко се определят от атаката на противника.

Благодарение на тези свои характеристики WT не се поддава на оптически манипулации и финтове, целящи да заблудят боеца.

Wing Tzun практикуващите за относително кратък период от време овладяват техниките за самоотбрана и могат да надграждат познания, върху природните си рефлекси като ги развиват благодарение на усъвършенстваната методика на обучение.

Wing Tzun е особено подходящо за целите на правораздаващите органи.

Wing Tzun е цялостна система за бойни изкуства. Нейната значимост не се изразява толкова в стилистични външни проявления и номера колкото в революционната всеобхватност на концепцията и. Малкият брой движения и тяхното моментно изпълнение правят Win Tzun най-бързото бойно изкуство.

Икономичността на движенията в Wing Tzun

Wing Tzun позволява една ситуация на бой да бъде неутрализирана само чрез няколко движения. Най-добрата самоотбрана е тази, която може да неутрализира повечето атаки с възможно най-малък брой движения.

Движенията се изпълняват едновременно

1. Освободи се от собствената си сила.

2. Освбоди се от силата на противника

3. Използвай силата на противника.

4. Прибави твоята собствена сила към тази на противника.

Посредством интензивни тренировки WT учениците се научават да “взимат назаем” енергията на атакуващия. Атакуваните части на тялото “се зареждат” така, че пренасочват цялата ударна сила на противника мигновено. 

След като Wing Tzun боеца е получил предимство след изпълнението на удар, той не спира с ударите, а изпълнява серия от удари. Това е едно от най-ефикасните оръжия, срещу което традиционните бойни изкуства не могат да противодействат. Бързата серия от удари пречи на способностите на противника да асимилира и така е докаран до състояние на безпомощност.

Преимущества на Wing Tzun

Освен акцента върху самоотбраната практикуването на WT има много други атрактивни преимущества. Това е едно кратко резюме какво предлага едно Wing Tzun училище

Най-доброто в самоотбраната

Тренира рефлекси и реакции

Тренира концентрацията

Упражнения за дишане и медитация

Фитнес и поддържане на форма

Самочувствие и релаксация

Практическа философия на живота

Познанства със забавни хора

Приятно прекарване на времето

Здраве

Три части на Wing Tzun обучението

Форми

“Формите” се основават на фундаменталната естествена серия от движения, които са били интегрирани за целите на самоотбраната и са доказано допринасящи за цялостното състояние на трениращите, тяхната спортна форма, релаксация и медитация.

Chi Sao (Залепените ръце)

Wing Tzun е единственото бойно изкуство, в което има уникално упражнение за тактилни рефлекси, които се базират на допир.  Chi Sao рефлексите за защита, се изпълняват съвсем спонтанно и механично при атаката на противника. Така те винаги се определят и нагласят според ситуацията. 

Lat Sao (Спаринг)

Целта на WT е да развие бойните умения. В Lat Sao (което в превод означава свободен стил бой) WT ученика се научава безстрашно да влиза в двубой. Той може да тества нивото на работата си без да се страхува, че ще нарани партньора си, което прави Lat Sao най-значимата и мотивираща част на WT.

"Wing Tzun е не само най-интелигентното бойно изкуство, но е и с един от най-интелигентните начини на обучение"

Битката

Петте дистанции в боя

В една реална ситуация на самооотбрана не съществуват правила, които биха могли да променят изхода на двубоя. Поради това във Wing Tzun отдаваме изключителна важност на тренировката, която е пълна и цялостна във възможно най-голяма степен и, в която се включват петте дистанции на боя важността от целостта на метода на обучение на всичките пет дистанции, които са част от една бойна ситуация. А именно:

Първа дистанция: техники с крака

Втора дистанция: техники с ръце

Трета дистанция: бой с колена и лакти

Четвърта дистанция: граплинг

Пета дистанция: бой на земя

Четирите принципа на Wing Tzun

WT не представлява съвкупност от многобройни отделни техники, а е цялостна система на бойно изкуство.

WT следва стратегията на агресивна защита (на латински агресия означава да бъдеш близо до някой).

На най-високото ниво на йерархията на системата се намират четирите принципа на Wing Tzun:

 Ако пътят е свободен, давай напред!

Ако има контакт, залепи се за противника!

Ако противника е по-силен поддай!

Ако противника отстъпва, следвай го!